EU-støtte til Aarhus-virksomhed kan hjælpe med til at redde liv

Har du den rette idé, så kan du få EU-støtte til at hyre en PhD-specialist til din virksomhed i et helt år. Sådan lød opfordringen sidste år fra EU, og den mulighed benyttede virksomheden Combat Stroke fra Aarhus sig af. Virksomheden udspringer fra Aarhus Universitet, og dens seks medarbejdere udvikler softwareløsninger til brug i akut klinisk diagnosticering og til behandlingsafklaring ved slagtilfælde.

EU-støtte til Aarhus-virksomhed kan hjælpe med til at redde liv
Foto: Combat Stroke

iFacilitator viste vejen til EU-støtte

Det var igennem CDEU’s forløb, iFacilitator, at Combat Stroke blev gjort opmærksom på puljen fra EU. iFacilitator er et skræddersyet forløb til virksomheder, hvorigennem det afklares, om en virksomheds idé er god nok til at stå distancen i konkurrencen om EU-støtte. Begge firmaets grundlæggere, Mikkel Bo Hansen og Kim Mouridsen, var i forvejen vant til at søge midler på nationalt plan, men de havde ikke før søgt i EU. Det blev det lavet om på efter mødet med iFacilitator:

"Vi havde en god dialog og et godt samarbejde i forløbet, som var meget uformelt", lyder det fra Mikkel Bo Hansen.

Idé skal skabe innovation og vækst

Combat Stroke fik de 850.000 kroner i EU-støtte til at ansætte en PhD-specialist med det krav, at vedkommendes viden skal være essentiel for at skabe muligheder for innovation og vækst for firmaet. Derfor bliver det hovedopgaven for PhD-specialisten at kombinere meget store patientdatamængder med sin sundhedsfaglige viden for derved at blive i stand til at forudsige, om en patient vil tage godt imod en given behandling, eller om behandlingen vil forårsage en blødning i hjernen. Der er altså store muligheder i idéen, som potentielt vil kunne redde menneskeliv - men uden EU-støtte var stillingen ikke blevet oprettet.

"Potentialet er stort, men det er risikoen også, så uden EU-støtten havde vi ikke kunnet slå dette job op. Nu får vi mulighed for at se, om projektet virker, før vi selv begynder at poste penge i det, og så får vi tilmed et år til at se den nye medarbejder an, før vi bestemmer, om vi skal ansætte vedkommende", fortæller Mikkel Bo Hansen.

Opfordrer andre til at søge støtte

Det er planen, at PhD-specialisten skal ansættes fra 1. september i år og et år frem.

I mellemtiden søger Combat Stroke fortsat EU-støtte, og virksomheden har faktisk også netop opnået godt 375.000 kroner til at undersøge forretningsplanen for andre produkter, hvis teknologier er tættere på markedet. Der er altså mange forskellige former for støtte at hente i EU-systemet, og derfor opfordrer Combat Stroke da også andre midtjyske virksomheder til at gå i firmaets fodspor:

"Det er ærgerligt, at der ikke er flere udviklingsvirksomheder, der giver sig i kast med at søge EU-støtte, for jeg tror på, at mange kunne have gavn af det. Min anbefaling er helt klart at prøve det af", lyder det fra Mikkel Bo Hansen.

Du kan læse mere om iFacilitator her

Projekttitel

iTRUST

EU-program

Horizon Europe (Rammeprogram for Forskning og Innovation) » Horizon 2020

EU-bevilling

850.000 kroner

EuroCenter      Uddannelses- og Forskningsstyrelsen      Haraldsgade 53      2100 København Ø      Telefon: 3544 6240      E-mail: eurocenter@ufm.dk     Tilgængelighedserklæring